Blog

Dlaczego Robusta jest brzydszą siostrą Arabiki?

Kawa Arabica najczęściej znajduje się w cappuccino, które zamawiasz w restauracji lub kawiarni. Spora część paczek kawy mielonej leżących na półce w lokalnym supermarkecie to 100% Arabica, ale pomiędzy nimi może też być kilka mieszanek Arabiki z Robustą. Chociaż Robusta jest tańsza w produkcji, na ogół rynek preferuje kawę Arabica, ponieważ uważa się, że posiada ona lepszy smak. Ziarna kawy Robusta używa się w niektórych mieszankach espresso i mają wyższą zawartość kofeiny niż Arabica. Jakie...

czytaj dalej

Smak kawy a jej wypalanie. Jak działa palarnia kawy?

Ziarna kawy to pestki dojrzewające w wiśni kawowej. Po zerwaniu przetwarza się je i suszy. Palarnia kawy otrzymuje ziarna zielone o fasolowym oraz trawiastym aromacie. W rzeczywistości w ogóle nie pachną jak kawa. Kiedy je palimy wytwarza się od 800 do 1000 różnych związków aromatycznych. Dzięki profilowaniu prażenia palarnia kawy może wpływać na występowanie ich w produkcie, a tym samym decydować o jej smaku. W artykule omówimy zasady pieczenia przemysłowego. Etapy palenia Istnieją trzy...

czytaj dalej

Cappuccino popularne jak espresso

W ostatnich dekadach włoskie cappuccino opanowało cały świat. Dziś można je zamówić w japońskiej kawiarni, w Hongkongu, Tajlandii i w wielu innych egzotycznych rejonach. Co jest takiego w tym napoju, że stał się tak popularny? Skąd wzięło się cappuccino i jakie są jego główne odmiany? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule. Co to jest cappuccino? Zacznijmy od podstaw. Cappuccino to napój kawowy wykonany z mieszanki espresso i mleka gotowanego na parze. Tradycyjne włoskie...

czytaj dalej

Kawa po włosku. Kilka słów o kulturze picia kawy w Italii.

Trudno byłoby myśleć o Włoszech i zapomnieć o espresso. Kawa po włosku to w końcu narodowy napój, który szturmem podbił resztę świata. Bez Włoch nie istniałby Starbucks, a bez kawy Włochy zatrzymałyby się w cywilizacyjnym rozwoju. Kawa nie została wynaleziona we Włoszech, ale kultura kawy powstała właśnie tutaj. Dziś Italia to kraj smakoszy, którzy nie będą odwiedzać lokalu, w którym podawana jest zła kawa. Włosi zrezygnują nawet z eleganckiej i modnej restauracji, żeby wypić swoje espresso w...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0