Picie kawy to nie tylko nawyk, ale dla wielu smakoszy prawdziwa pasja.  Współczesność dąży do ułatwienia życia człowiekowi i sprawienia, by było ono prostsze i wygodniejsze. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat w wielu domach zagościły nowoczesne ekspresy do kawy w saszetkach lub kapsułkach. Świadczy to o wzroście popytu na porcjowaną kawę. Jednak w przeciwieństwie do torebek z kawą, które można wyrzucać jako odpady organiczne, kapsułki stanowią poważny problem dla naszego środowiska.  W trosce o nie wiele firm stawia na produkty alternatywne i ekologiczne. Wśród nich coraz poważniejszą pozycję zajmują kapsułki kompostowalne.

Tradycyjne kapsułki z kawą są szkodliwe dla środowiska, gdyż okres ich biodegradacji wynosi ponad 500 lat. Dzieje się tak, ponieważ składają się przeważnie z dwóch różnych materiałów: aluminium i tworzywa sztucznego, które teoretycznie konsument powinien oddzielić i wyrzucić do odpowiednio oznaczonych pojemników. Jednak taki demontaż nie jest sprawą łatwą, dlatego w większości przypadków kapsułki trafiają do odpadów niezróżnicowanych.
Obecnie powstaje wiele alternatyw dla tradycyjnych kapsułek, ponieważ zwiększona wrażliwość na kwestie środowiskowe skłania rosnącą liczbę firm do opracowania rozwiązań o mniejszym wpływie na środowisko.

Kawa w kapsułkach nowej generacji
Istnieje wiele różnych typów kapsułek kawy nowej generacji, opracowanych z myślą o ekologii. Posiadają dwie ważne zalety: po pierwsze można je łatwo zutylizować, gdyż nie powodują problemów takich jak tradycyjne kapsułki, po drugie – powstają wskutek procesów produkcyjnych zgodnych z zasadami ekologii.
Do kapsułek nowej generacji zaliczamy:
kapsułki wielokrotnego użytku, które można ponownie napełnić kawą;
kapsułki nadające się do recyklingu złożone z komponentów możliwych do zutylizowania przez firmy produkcyjne dzięki programowi odzyskiwania materiałów. Fusy z kawy służą jako nawozy, a aluminium jest poddawane recyklingowi i przeznaczone do wykorzystania przy wytwarzaniu nowych produktów;
kapsułki biodegradowalne, które można wrzucić bezpośrednio do odpadów organicznych; większość z nich jest wykonana przy użyciu bioplastiku stworzonego z materiałów pochodzenia roślinnego, znacznie bardziej zrównoważonego niż tradycyjne materiały nie tylko pod względem utylizacji, ale także w związku ze sposobem ich produkcji;
kapsułki kompostowalne stworzone z materiałów, które w ciągu kilku miesięcy stają się kompostem do wykorzystania jako nawóz w uprawach rolniczych.
Ta ostatnia opcja została wybrana przez firmę Filicori Zecchini, która zdecydowała się na używanie kompostowalnej i biodegradowalnej kapsułki wykonanej z innowacyjnych, przyjaznych dla środowiska materiałów. Produkty te są w stanie zagwarantować konsumentom najwyższy poziom bezpieczeństwa i jakości.

Dlaczego należy wybrać kapsułki kompostowalne Filicori Zecchini?
Jak już wspomnieliśmy, istnieją rozwiązania, które sprawiają, że domowe espresso może być bardziej przyjazne dla środowiska: dokładnie tak samo, jak np. kawa organiczna. Dla wielu konsumentów ważna jest możliwość wyboru produktu, który szanuje środowisko i ludzi. Przykładem może tu być firma Filicori Zecchini. Wybrała ona innowacyjny system Terracaps, na którym opierają się jej kompostowalne kapsułki.
Zrównoważone i bezpieczne kompostowalne kapsułki Filicori Zecchini gwarantują konsumentom wysoki poziom bezpieczeństwa: są dopuszczone do kontaktu z żywnością i pozwalają na używanie znaku towarowego Genuine Vegetable Parchment.

Główne cechy kapsułek Filicori Zecchini
Biodegradowalność. Kapsułki kompostowalne Filicori Zecchini Terracaps są wykonane z innowacyjnego bioplastiku Terrablend, którego właściwości sprawiają, że można je wyrzucić bezpośrednio do odpadów organicznych, gdzie rozłożą sie w co najmniej 90% w ciągu 6 miesięcy.
Nie zawierają aluminium, które jest jednym z najtrudniejszych do recyklingu składników tradycyjnych kapsułek. W systemie Terracaps metal ten nie występuje. Kapsułki kompostowalne Filicori Zecchini w całości wykonane są z bioplastiku Terrablend.
Tanie, zrównoważone i przyjazne dla środowiska. Proces produkcji kapsułek został zoptymalizowany, aby maksymalnie zmniejszyć ich wpływ na środowisko. Produkcja i napełnianie odbywa się w tym samym miejscu, co pozwala obniżyć koszty transportu i zmniejszyć emisję spalin. Wszelkie dodatki użyte w procesie technologicznym są całkowicie biodegradowalne. Ponadto kapsułki kompostowalne Filicori Zecchini produkuje się wyłącznie przy użyciu energii wiatru, słońca lub biogazu.
Bezpieczeństwo produktu. Bioplastik Terrablend jest wysoce odporny na tlen i gwarantuje kawie roczną przydatność do spożycia.

***
W naszym sklepie zaopatrzysz się w kawę w kapsułkach kompostowalnych. Oferujemy następujące produkty:
Forte caps, Grand Cru Centenario caps, India caps, Messico caps, Etiopia caps, Delicato caps, Kave Decaf caps, Costa Rica caps, Brazil caps, Armonia Fair Trade caps, Arcadia Organic caps, Arcadia Decaffeinated caps.
Życzymy udanych zakupów!

Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0