W ostatnich dekadach włoskie cappuccino opanowało cały świat. Dziś można je zamówić w japońskiej kawiarni, w Hongkongu, Tajlandii i w wielu innych egzotycznych rejonach. Co jest takiego w tym napoju, że stał się tak popularny? Skąd wzięło się cappuccino i jakie są jego główne odmiany? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Co to jest cappuccino?

Zacznijmy od podstaw. Cappuccino to napój kawowy wykonany z mieszanki espresso i mleka gotowanego na parze. Tradycyjne włoskie cappuccino to na ogół pojedyncze espresso polane równymi częściami spienionego i gotowanego na parze mleka (w stosunku 1: 1: 1). 

Jak smakuje?

Dobrze zrobione cappuccino ma niesamowity smak i wspaniałą konsystencję. Posiada zdecydowaną nutę kawy i odrobinę słodyczy naturalnie występującej w mleku. Może być również dodatkowo słodzone cukrem, aromatyzowanymi prostymi syropami i innymi dodatkami, chociaż nie jest to klasyczna formuła cappuccino.

Włoskie Cappuccino

We Włoszech cappuccino jest niezwykle popularne. Zazwyczaj pije się je wcześnie rano jako napój do śniadania (często ze słodkim ciastem) lub jako rodzaj porannej przekąski. Natomiast Amerykanie często piją cappuccino w ciągu dnia i delektują się nimi po obiedzie. Większość Włochów uważa, że ​​picie tej kawy po południu jest niesmaczne i niezdrowe. Cappuccino można spożywać w domu lub w kawiarni, często podaje się je dzieciom ze względu na obecność w napoju mleka. Prawdziwe włoskie cappuccino jest robione za pomocą ekspresu do kawy i wymaga posiadania pewnych umiejętności. We Włoszech przygotowuje je barista w następujący sposób: najpierw wyciąga do filiżanki espresso, następnie przygotowuje mleko. Ekspresy do kawy często zaopatrzone są w nasadkę z dyszą parową, którą można używać do spieniania mleka. Para pod ciśnieniem wystrzeliwuje z różdżki do małej, metalowej filiżanki mleka, tworząc mnóstwo drobnych bąbelków. Szybkie spienienie może podwoić pierwotną objętość mleka. Staje się ono lekkie i dużo bardziej aromatyczne. Mleko jest następnie nakładane na espresso w podgrzanej filiżance i już jako cappuccino serwowane.

Cappuccino – trudne początki poza Italią

Kiedy cappuccino rozprzestrzeniło się z Włoch na resztę świata, znaczenie tego słowa uległo zmianie. Jego popularność sprawiła, że ​​wiele sklepów spożywczych i kawiarni serwowało własne wersje cappuccino, które często były tylko luźno związane z prawdziwym włoskim napojem. W takie „cappuccino” zazwyczaj można zaopatrzyć się nawet w maszynie, która również miesza czekoladę i inne gorące napoje. Do tej wersji cappuccino stosowana jest często kawa parzona zamiast espresso, a często po prostu ubija się mieszankę mleka sproszkowanego z kawą.

Wiele firm wzięło sobie do serca głosy krytyki smakoszy kawy i od kilku lat robi wielkie postępy, aby tworzyć bardziej autentyczne cappuccino.

Jak podaje się cappuccino?

Rozmiary i naczynia do serwowania cappuccino różnią się w zależności od lokalizacji kawiarni. Włoskie cappuccino tradycyjnie podaje się w filiżankach o pojemności od 150 do 180 ml (5 do 6 uncji płynu). W ciągu ostatnich dziesięciu lat sieci fast foodów i kawiarni zaczęły serwować cappuccino w naczyniach o rozmiarach nawet do 600 ml (20 uncji) .

We Włoszech cappuccino jest zwykle podawane we wstępnie podgrzanej porcelanowej filiżance. W innych krajach w takiej filiżance otrzymamy cappuccino jedynie w lepszych kawiarniach, natomiast w skromniejszych lokalach, lub kupując je na wynos otrzymamy kawę w papierowym kubku. Takie kubki mają zazwyczaj plastikową pokrywkę, która zatrzymuje ciepło.

Rodzaje cappuccino

Popularność cappuccino doprowadziła do powstania ​​wielu jego odmian.

Tradycyjne cappuccino składa się z jednego do dwóch kieliszków espresso z warstwą spienionego mleka. Często zmienia się proporcje, a nawet stosuje dodatki smakowe. Dzięki temu powstały następujące odmiany cappuccino:

  • Mrożone cappuccino lub cappuccini freddo to zimna wersja gorącego cappuccino. We Włoszech do tego napoju dodaje się zimne, spienione mleko. 
  • Mokre cappuccino, znane również jako cappuccini chiaro lub lekkie cappuccino przygotowuje się z gorącego, a mało spienionego mleka. Jest bardziej kremowe i rozwodnione w smaku niż tradycyjne cappuccino, podobnie jak caffe latte z odrobiną piany na wierzchu.
  • Cappuccino suche, czyli cappuccini scurro lub ciemne cappuccino ma mniej mleka niż inne odmiany cappuccino. Jest w nim trochę mleka gotowanego na parze, ale na wierzchu napoju znajduje się więcej spienionego mleka. Mleczna piana na wierzchu kawy izoluje termicznie, dzięki czemu cappuccini scurro dłużej utrzymuje temperaturę.

W USA bardzo popularne jest cappuccino aromatyzowane. Zazwyczaj w celu uzyskania wybranego smaku używa się tam prostych syropów aromatyzowanych. Popularne smaki to wanilia, czekolada, karmel, mięta pieprzowa, malina i cynamon. Czasami na piankę cappuccino kładzie się też inne dodatki, takie jak sproszkowany cynamon lub kakao, sos karmelowy i czekoladowy.

Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0