Blog

Kapsułki kompostowalne Filicori Zecchini

Picie kawy to nie tylko nawyk, ale dla wielu smakoszy prawdziwa pasja.  Współczesność dąży do ułatwienia życia człowiekowi i sprawienia, by było ono prostsze i wygodniejsze. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat w wielu domach zagościły nowoczesne ekspresy do kawy w saszetkach lub kapsułkach. Świadczy to o wzroście popytu na porcjowaną kawę. Jednak w przeciwieństwie do torebek z kawą, które można wyrzucać jako odpady organiczne, kapsułki stanowią poważny problem dla naszego środowiska. ...

czytaj dalej

Na czym polega beztlenowa fermentacja kawy?

Od czasu niedawnego wzrostu popularności kawy parzonej metodami alternatywnymi, produkcja kawy speciality przeszła wiele zmian. Jednym z wprowadzanych rozwiązań jest nowy sposób przetwarzania zwany anaerobic. To beztlenowa fermentacja kawy. Plantacje, które wykorzystują tę metodę zyskują na popularności. Mimo to dość trudno taką kawę znaleźć. W artykule postaramy się wytłumaczyć na czym polega beztlenowa fermentacja kawy i czym różni się tak przetworzona kawa od tradycyjnej. Obróbka kawy Każdy...

czytaj dalej

Ekspres do kawy bez tajemnic

Rury miedziane, kotły ze stali nierdzewnej, inteligentne oprogramowanie i liczny osprzęt. Elementy wyprofilowane, zaprogramowane i precyzyjnie zaprojektowane. Wszystko to po to, by przepuścić gorącą wodę przez drobno zmieloną kawę. Jak działają ekspresy do kawy wytłumaczymy, podążając za wodą, która przechodzi przez całe urządzenie, by znaleźć się w naszej filiżance. Źródło wody Każdy ekspres do kawy potrzebuje wody do działania. W przypadku domowego ekspresu woda wpływa z jednego z dwóch...

czytaj dalej

Metody obróbki kawy

Pozyskiwanie ziarnka, czyli metody obróbki kawy Jednym z najważniejszych aspektów uprawy kawy jest jej przetwarzanie. Wybrana metoda ma ogromny wpływ na smak ostatecznego produktu, czyli kawy w naszej filiżance. Nic więc dziwnego, że od pewnego czasu palacze umieszczają na opakowaniu gotowego wyrobu informacje o sposobie jego przetworzenia. Nawet jeśli zebrane na plantacji owoce są doskonale dojrzałe, a zbiory przebiegły naprawdę dobrze, złe ich przetwarzanie może doprowadzić do wad, które...

czytaj dalej

Dlaczego Robusta jest brzydszą siostrą Arabiki?

Kawa Arabica najczęściej znajduje się w cappuccino, które zamawiasz w restauracji lub kawiarni. Spora część paczek kawy mielonej leżących na półce w lokalnym supermarkecie to 100% Arabica, ale pomiędzy nimi może też być kilka mieszanek Arabiki z Robustą. Chociaż Robusta jest tańsza w produkcji, na ogół rynek preferuje kawę Arabica, ponieważ uważa się, że posiada ona lepszy smak. Ziarna kawy Robusta używa się w niektórych mieszankach espresso i mają wyższą zawartość kofeiny niż Arabica. Jakie...

czytaj dalej

Smak kawy a jej wypalanie. Jak działa palarnia kawy?

Ziarna kawy to pestki dojrzewające w wiśni kawowej. Po zerwaniu przetwarza się je i suszy. Palarnia kawy otrzymuje ziarna zielone o fasolowym oraz trawiastym aromacie. W rzeczywistości w ogóle nie pachną jak kawa. Kiedy je palimy wytwarza się od 800 do 1000 różnych związków aromatycznych. Dzięki profilowaniu prażenia palarnia kawy może wpływać na występowanie ich w produkcie, a tym samym decydować o jej smaku. W artykule omówimy zasady pieczenia przemysłowego. Etapy palenia Istnieją trzy...

czytaj dalej

Cappuccino popularne jak espresso

W ostatnich dekadach włoskie cappuccino opanowało cały świat. Dziś można je zamówić w japońskiej kawiarni, w Hongkongu, Tajlandii i w wielu innych egzotycznych rejonach. Co jest takiego w tym napoju, że stał się tak popularny? Skąd wzięło się cappuccino i jakie są jego główne odmiany? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule. Co to jest cappuccino? Zacznijmy od podstaw. Cappuccino to napój kawowy wykonany z mieszanki espresso i mleka gotowanego na parze. Tradycyjne włoskie...

czytaj dalej

Kawa po włosku. Kilka słów o kulturze picia kawy w Italii.

Trudno byłoby myśleć o Włoszech i zapomnieć o espresso. Kawa po włosku to w końcu narodowy napój, który szturmem podbił resztę świata. Bez Włoch nie istniałby Starbucks, a bez kawy Włochy zatrzymałyby się w cywilizacyjnym rozwoju. Kawa nie została wynaleziona we Włoszech, ale kultura kawy powstała właśnie tutaj. Dziś Italia to kraj smakoszy, którzy nie będą odwiedzać lokalu, w którym podawana jest zła kawa. Włosi zrezygnują nawet z eleganckiej i modnej restauracji, żeby wypić swoje espresso w...

czytaj dalej
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0