Kawa Arabica najczęściej znajduje się w cappuccino, które zamawiasz w restauracji lub kawiarni. Spora część paczek kawy mielonej leżących na półce w lokalnym supermarkecie to 100% Arabica, ale pomiędzy nimi może też być kilka mieszanek Arabiki z Robustą. Chociaż Robusta jest tańsza w produkcji, na ogół rynek preferuje kawę Arabica, ponieważ uważa się, że posiada ona lepszy smak. Ziarna kawy Robusta używa się w niektórych mieszankach espresso i mają wyższą zawartość kofeiny niż Arabica. Jakie są różnice między obydwoma gatunkami kawy i dlaczego Arabica jest przez rynek preferowana?

Czym różnią się Arabica i Robusta?

Kawa Robusta jest bez wątpienia łatwiejsza w uprawie, rośliny te dobrze się rozwijają na niższych wysokościach niż Arabica, są znacznie mniej podatne na szkodniki i warunki pogodowe, a także szybciej owocują. Arabica potrzebuje kilku lat, aby osiągnąć dojrzałość, a Robusta daje znacznie wyższe plony.

Robustę uprawia się wyłącznie na półkuli wschodniej, głównie w Afryce i Indonezji. Natomiast plantacje Arabiki znajdują się w Afryce, Papui Nowej Gwinei i głównie w Ameryce Łacińskiej. Na przykład Kolumbia produkuje tylko kawę Arabica. Niektóre kraje, takie jak Brazylia i Indie, produkują oba gatunki.

Ponieważ ziarna kawy Arabiki są bardzo poszukiwane, osiągają na rynkach wyższą cenę. Arabica stanowi około 75% światowej produkcji kawy, podczas gdy Robusta to tylko pozostałe 25%. 

Najważniejszym producentem kawy Arabica jest Brazylia, Robusty – Wietnam. Oba kawowce uprawia się głównie między Zwrotnikiem Raka a Koziorożca na półkuli południowej, a około 65 krajów produkujących kawę w tym regionie zyskało wspólną nazwę „Pas kawy”. W każdym z nich uprawia się wiele odmian kawy, a sama Etiopia ma ich 10 000!

Arabica i Robusta – różnice smaku

Dwa główne gatunki kawy, Arabica i Robusta, różnią się smakiem z powodu wielu czynników, w tym warunków uprawy. Kawa Arabica jest zwykle słodsza, ma delikatniejszy smak i zawiera cukier oraz aromaty owocowe. Posiada też zdecydowany zapach kawy z wyższą kwasowością, która nadaje napojowi winny posmak.

Kawa Robusta ma mocniejszy i ostrzejszy aromat przypominający ziarno i orzechy. Zawiera dwa razy więcej kofeiny niż Arabica, ale jej ziarna są ogólnie uważane za gorszej jakości. Lepsze odmiany stosuje się często jako dodatek do Arabiki w espresso ze względu na ich głęboki smak i trwałą piankę. Ziarna Robusty tworzą bardzo mocną kawę znaną ze swoich ziemistych nut. Są zwykle używane w mieszankach włoskich w celu uzyskania mocnej filiżanki napoju.

Kawy Arabica bywają czasami zbyt słodkie, dlatego odrobina intensywnej, ciemnej ostrości Robusty wprowadza dobrą równowagę w mieszance. Decydując się w supermarkecie na zakup Robusty pamiętaj, że ma ona prawie dwa razy więcej kofeiny niż Arabica. Wpływa to na jej smak, który niektórym przypomina spaloną gumę.

Lipidy to grupa naturalnie występujących cząsteczek obejmujących tłuszcze, woski, sterole, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, monoglicerydy, diglicerydy, trójglicerydy, fosfolipidy i inne. Kawa Arabica zawiera prawie 60% więcej lipidów niż kawa Robusta. Posiada również niemal dwukrotnie większe stężenie cukru. Te dwa czynniki odgrywają dużą rolę w wyjaśnieniu, dlaczego większość ludzi woli smak kawy Arabica.

Co sprawia, że ​​ziarna kawy Arabica są tak wyjątkowe?

Nazwa Coffea Arabica została przypisana gatunkowi kawowca w 1753 roku przez szwedzkiego botanika Carla Linnaeusa. Znalazł on gatunki kawy rosnące na Półwyspie Arabskim, co skłoniło go do wybrania tej właśnie nazwy. Było to najwcześniejsze uprawiane drzewo kawowe, które znaleziono w Jemenie i do dziś pozostaje najpopularniejszym gatunkiem kawy komercyjnej. Niedawno badania DNA wykazały, że początki kawy Coffea Arabica sięgają zachodniej części Etiopii, znanej wcześniej jako Abisynia.

Kawa Arabica często ma czekoladowy posmak z karmelową i goryczkową nutą. Arabiki najlepiej rozwijają się w regionach tropikalnych i równikowych. Zmiana klimatu, na przykład początek pory deszczowej, powoduje, że roślina zaczyna kwitnąć. Uprawiana na większych wysokościach kawa Arabica zapewnia lepszą jakość podczas palenia. 

Arabica ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Wyprodukowano z niej wiele pysznych mieszanek podkreślających szczególne cechy regionu, w którym była uprawiana. Rezultatem jest wartościowa kawa o pełnym smaku, idealna do espresso lub do kawy filtrowanej.

Arabica charakteryzuje się wysokim stężeniem aldehydów, które odpowiadają za delikatne i lotne związki zapachowe występujące w kawie palonej. To właśnie sprawia, że ​​kawa jest tak popularna na całym świecie dzięki swoim słodkim, owocowym i kwiatowym aromatom.

Czy na pewno Robusta musi być brzydszą siostrą Arabiki?

Kawa Robusta jest kojarzona z kawami instant lub tanimi, ciemno palonymi blendami. Nic więc dziwnego, że wiele osób krzywi się już na samą o niej myśl.  Uważamy jednak, że nie powinno się jej z góry przekreślać. Z uwagi na wyższą zawartość kofeiny Robusta zawsze będzie bardzo gorzka. Mimo to na świecie pojawiają się kawiarnie specjalizujące się w kawach wyłącznie z Robusty. Uważa się, że zła opinia jaka od dawna nad nią wisi nie jest winą samego ziarna, a niewłaściwym podejściem do uprawy, obróbki plonu i wypalania. Traktowanie jej jako surowca na najtańsze kawy marketowe w którymś momencie skończy się i z czasem kawa Robusta zostanie doceniona na równi z jej piękniejszą siostrą.

Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kwota częściowa
0,00 
Całkowita kwota
0,00 
Kontynuuj zakypy
0